Články

Zajímavosti Království zvířat


Nejsilnější, nejstarší, nejhlasitější, nejotrávnější atd.

V této části uvádíme několik kuriozit o zvířecí říši, a to jak v Brazílii, tak ve světě.

Starší

Zvířata přešla z moře na pevninu před 414 miliony let. První suchozemská zvířata na světě zahrnují dva druhy stonožek a malého pavouka nalezeného mezi troskami rostlin.

Hlučnější

Nejhlučnější ze suchozemských zvířat jsou vytí opice ve střední a jižní Americe, samci mají kostnatou strukturu v horní části průdušnice, která umožňuje ozvěnu zvuku. Jejich děsivé výkřiky byly popsány jako směs psí kůry a oslího paprsku, které byly tisícekrát zvětšeny a jejich výkřiky byly slyšet až pět kilometrů daleko.

Silnější

V poměru k jejich velikosti jsou nejsilnější zvířata obří brouci, vyskytující se hlavně v tropech. Testy na nosorožci ukázali, že dokáže na zádech nést 850krát větší váhu. Pro srovnání, muž může zvednout (s podpůrnou pomocí) pouze 17krát svou vlastní váhu.

Silnější sousto

Hnědý žralok dlouhý 2 m může mezi čelistmi vyvinout sílu 60 kg, což odpovídá tlaku t / cm2 na špičkách zubů. Ačkoli neměřili kousnutí větších žraloků, jako je bílý žralok, mělo by být ještě silnější.

Keener voní

Největší vůně přírody je vůně muže císařského můry, který podle experimentů provedených v Německu v roce 1961 dokáže detekovat sexuální látku produkovanou panenkou ve vzdálenosti 11 km, proti větru. Receptory umístěné na mužských anténách jsou tak citlivé, že mohou detekovat jednu molekulu látky.

Jedovatější

Světlé malé žáby ve Střední a Jižní Americe vylučují některé z nejsmrtelnějších známých biologických toxinů. Tento druh je tak nebezpečný, že vědci musí nosit silné rukavice, aby s ním manipulovali, pokud mají na rukou rány nebo škrábance.

Více kuriozit…

MAMMÁLY

VětšíNejvětším savcem na planetě je modrá velryba.

TěžšíV jižním Atlantiku byla chycena velryba o hmotnosti 190 ta měřící 27,6 m.

Delší
Nejdelší exemplář, jaký byl kdy zaznamenán, byla velryba o délce 33,58 stop, která v roce 1909 běžela na kopci na pláži Grytvi v Jižní Georgii.

Největší pozemní
V průměru samci dosáhnou výšky 3 až 3,7 a váží 4 až 7 t. Největším zaznamenaným exemplářem byl mužský výstřel mrtvého v Macusso v Angole. Slon ležel na boku a měřil 4,16 mv přímce promítané od nejvyššího bodu zády k základně přední strany, přičemž při stání ukazoval výšku 3,96 m. Jeho hmotnost byla odhadnuta na více než 12,24 t.

V Brazílii

Největší brazilský suchozemský savec, tapír nebo tapír, měří 2,01 m, váží asi 250 kg a dosahuje výšky 1,08 m.

Větší mořské
Největším zubatým savcem je velryba spermie, její vnitřní čelist měří přibližně 5 m. S délkou 25,6 m.

VyššíNejvyšším živým zvířetem je žirafa, která se nachází pouze v suchých savanách a polopouštích Afriky, jižně od Sahary.

Nezletilí
Netopýr má rozpětí křídla asi 16 cm a délku mezi 2,9 a 3,3 m, hmotnost od 1,7 do 2,0 g. Tento druh se nachází pouze v asi 21 vápencových jeskyních řek Kwae Roi v jihozápadním Thajsku.

Rychlejší mořské
Velryba orca dosahuje rychlosti 55,5 km / h, s délkou asi 6,1 až 7,6 m.

PomalejiLenost tří prstů vyvolává průměrnou rychlost 1,8 až 2,4 m / min (0,1 - 0,6 km / h). Na stromech však může „zrychlit“ na 4,6 m / min (0,27 km / h).

Více ospalýNěkterá armadillos a lenochody tráví až 80% svého života spánkem nebo usazováním.

Největší vrhNejvětší počet mláďat divokého zvířete v jednom vrhu byl 31, v případě tenreců nalezených na Madagaskaru.

KARNIVORY

Největší pozemníNejvětším suchozemským masožravcem je lední medvěd, jehož samci váží 400 až 600 kg a měří 2,4 až 2,6 m od čenichu k ocasu.

Těžší
Na východ od Kotzebue na Aljašce, USA, byl zastřelen tzv. Ledový medvěd 907 kg a asi 3,5 m od tlamy po ocas.

Méně těžké
Trpasličí fretka má tělo 11 až 26 cm, ocas 1,3 až 8,7 cm a váží 30 až 200 g, což jsou nejmenší ženy, které obývají Sibiř a Alpy.

V Brazílii
Nejmenší brazilský masožravec je amazonská fretka, také nazývaná fretka, měřící v průměru 26 cm.